İçeriğe geç

Acıpayam Karstik Mi

Acipayam karstik mi?

Karst ovaları Türkiye’nin Akdeniz bölgesinde yaygındır. En ünlü karst ovaları şunlardır: Tefenni Ovası, Acıpayam Ovası, 12 Temmuz 2023

Denizli karstik mi?

Bir diğer karst formu ise çalışma alanındaki en önemli ve en iyi bilinen yapı olan Pamukkale travertenleridir. Pamukkale travertenleri 400.000 yıldır sürekli olarak oluşmaktadır. Oluşumunda önemli rol oynayan sıcak su kaynağı ile bugün hala görülebilmektedir.

Türkiye’nin karstik ovaları hangileri?

En önemli karst ovaları şunlardır: Tefenni Ovası, Acıpayam Ovası, Gembos Ovası, Kestel Ovası, Korkuteli Ovası, Muğla Ovası, Suğla Ovası, Çeltikli OvasıDiğer yazılar…

Tefenni karstik Ovası nerededir?

Bulunduğu Burdur iline 70 km. uzaklıkta, güneybatısında yer almaktadır. Ulaşım açısından Burdur’a 70 km, Isparta’ya 101 km, Fethiye’ye 137 km, Denizli’ye 120 km ve Antalya’ya 115 km uzaklıkta olup, ulaşım merkezinde yer alması nedeniyle önemli bir ulaşım etkinliğine sahiptir.

Karstik bölge neresi?

Türkiye’de Akdeniz ve Orta Batı Anadolu en yaygın olduğu alanlardır. En önemlileri; Bunlar Elmalı, Kestel, Gembos, Muğla, Milas, Bozova, Akseki, Korkuteli, Acıpayam, Tefenni, Tavas, Çivril, Şuhut, Göüngörmez polyeleridir.

Acıpayam ovası nasıl oluşmuştur?

Acıpayam Ovası, jeolojik olarak çok genç bir çöküntü havzasından oluşmuş olup, daha sonra alüvyonlu toprakla dolmuştur. Kırmızımsı kireçtaşı toprakları oldukça derin ve verimlidir. Ova, Ege bölgesinin ve ülkemizin en önemli ovalarından biridir. Toplam tarım alanı 413.260 dekar olup, bunun 100.000 dekarı sulanmaktadır.

Pamukkale karstik midir?

Pamukkale, Türkiye’deki bu tür terasların en iyi örneklerinden biridir. Mağaralarda oluşan sarkıt ve dikitler, karst aşınmasının zarif eserleridir.

Denizlide deniz yoksa neden adı Denizli?

Timurlenk’in Zaferler Kitabı’nı yazan Şerafettin Zeydi, “Tenguzluğ” ve “Tonguzluğ” olarak iki isimden bahseder. “Tengiz” kelimesi Eski Türkçe’de “deniz” anlamına gelir. “Tengüzlü” modern yazımda “Denizli” anlamına gelir.

Gölova karstik mi?

Zaten geçirgen olan karst kayaçları, toplanan suyu obruklar aracılığıyla alt toprağa boşaltır. Ani yağışlar ve seller sırasında, obruklar tıkanır ve poljelerin dibinde göletler oluşur. Bu durumda, poljelere gölova da denir.

Nazilli tektonik mi?

Bu bölgede (kuzeyde) çok engebeli bir tektonik yapı hakimdir. Tektonik hareketler, doğu-batı yönünde Büyük Menderes Grabeni’ni (faylarla sınırlanmış kenarları olan bir çökme alanı) oluşturmuştur. Bu çok aktif sistem, ilçemizin sınırları dışında kalan tüm bölgeyi kapsamaktadır.

Antalya ovası karstik mi?

Coğrafi yapı: Antalya Körfezi’nin batısında Bey Dağları, kuzeyinde Sultan Dağları ve doğusunda Geyik Dağları yer alır. Bölgedeki ovalar genellikle kireç taşının erimesiyle oluşan karstik alanlardır.

Elmalı Ovası karstik mi?

Elmalı Ovası, Antalya ilinin Elmalı ilçesinin bulunduğu karst ovasıdır. Yaklaşık 200 km genişliğindeki ova, kuzeyde Karagöl, güneyde Avlan Gölü ve güneybatıda Gömbe’ye doğru uzanır.

Silifke ovası karstik mi?

Göksu Deltası yeraltı hidrolojik kaynakları bakımından da oldukça zengindir. Yeraltı suyu kireçli olup, kaynaklar genellikle karst karakterlidir. Silifke Ovası dördüncü periyotta oluşmuştur.

Tefenni neyi meşhur?

Tefenni ilçesinin başlıca gelir kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Ayrıca krom madenciliği, yayla turizmi ve anason, rezene, haşhaş ve yeni keşfedilen “Lathyrus Tefennicus” gibi yerel tarım ürünleriyle tanınır.

Develi Ovası volkanik mi?

Develi Ovası, İç Anadolu Bölgesi’nde Kayseri ili sınırları içerisinde yer alan ve deniz seviyesinden 1150 metre yükseklikte bulunan tektonik bir ovadır.

Karstik dağlar nelerdir?

Bu, kaya tuzu, dolomit, kireç taşı ve alçıtaşı gibi kayaların kolayca çözündüğü ve çatlakların ve kırıkların sıklıkla meydana geldiği alanları ifade eder. Yeraltı suyu ve petroller de bu kayalarda kimyasal aşınmaya neden olur. Kimyasal aşınmayla oluşan formlara karst formları denir.

Karstik çeşitleri nelerdir?

Karst formlarının bazıları yeraltında, diğerleri ise yüzeyde meydana gelir. Suda eriyen kayaların çözünmesiyle oluşan formlara karst formları denir. En yaygın karst formları dolinler, lapyalar, çöküntüler, poljeler, kör vadiler ve uvalalardır.

Gediz ovası tektonik mi delta mı?

Gediz Deltası, Gediz Nehri’nin İzmir’in Çiğli, Menemen ve Foça ilçeleri sınırında oluşturduğu delta olup, İzmir Körfezi’nin doğusundan Ege Denizi’ne dökülür.

Karstik yöre nedir?

Kireç taşı gibi aşınmaya dayanıklı ve kolay eriyen kayalardan oluşan alanlara karst alanları denir. Bu alanlarda, erozyon süreçleri şekil ve boyut olarak değişen farklı özellikler oluşturur. Bu özellikler topluluğuna “karst topografyası” denir.

Kaynak: arabadergisi.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GlobalDizayn.com.tr