İçeriğe geç

Ardahan Kaç Yılında Karstan Ayrıldı

Ardahan Karstan ne zaman ayrıldı?

Anavatana bağlandıktan sonra Ardahan, 7 Temmuz 1921’de valilik haline getirildi. Ardahan, 66 yıl Kars iline bağlı bir ilçe oldu ve 27 Mayıs 1992 tarih ve 3806 sayılı Kanunla il statüsüne kavuştu.

Ardahan’ın eski adı ne?

Ardahan İli, 27 Mayıs 1992’de çıkarılan yasa ile Türkiye Cumhuriyeti’nin 75. ili olarak kurulmuştur. Ardahan Kalesi’nde yapılan kazılarda bölgede Eski Tunç Çağı’na ait kalıntılar ortaya çıkarılmıştır. Eski adı Artan’dır.

Ardahan kaç sene önce il oldu?

Ardahan, yarım asırdan fazla bir süre, 66 yıl Kars İli’nin ilçesiydi. 27 Mayıs 1992 tarihli 3806 sayılı Kanunla, 1921’deki gibi tekrar il oldu. 3806 sayılı Kanunun 1. maddesine göre Ardahan, Bakanlar Kurulu kararıyla il ilan edildi.

Ardahandaki Kürtler nereden gelmiştir?

Ardahan’daki Kürt nüfusun çoğunluğunu 19. yüzyılın ilk ve ikinci yarısında Urfa ve Diyarbekir yöresinden göç eden Kürt aşiretleri oluşturmaktadır.

Kars eskiden nereye bağlıydı?

Osmanlılar 1548 yılında Kars’a geldiler. 1580 yılında Çıldır vilayetinden ayrılarak kurulan Kars vilayeti, 1845 yılına kadar varlığını sürdürdü. 1845 yılında Erzurum vilayetiyle birleştirildi.

Ardahan il olmadan önce hangi ile bağlıydı?

23 Şubat 1921’de düşman işgalinden kurtarıldı. 7 Temmuz 1921’de vali olarak atandığı Ardahan, 1926’da ilçeye yükseltildi ve 27 Mayıs’ta Kars iline bağlandı.

Ardahan’ın en büyük köyü hangisidir?

Göle Ardahan’ın en büyük ilçesidir.

Posof halkı nereden gelmiştir?

Türkgözü sınır kapısı Posof’ta bulunmaktadır. Nüfus aslen Kıpçak/Kuman Türkleridir. 31 Aralık 2007 sayımına göre Posof’un toplam nüfusu 9’dur.

Ardahan’ın neyi ünlü?

Ardahan’ın kaşar peyniri ve balı ülke çapında meşhurdur. Elma dolması, Evelik aşısı, pişi, bozbaş, kuymak, ekmek aşısı ve helva en meşhur yemek çeşitleridir.

Ardahanlılar Alevi mi?

Nüfus. Nüfusun çoğunluğu Kıpçak kökenli Ahıska Türklerinden oluşmaktadır. Geri kalanı Türkler, Kürtler, Terekemler ve Alevi Türkmenlerden oluşmaktadır.

Ardahan’ın en büyük ilçesi hangisidir?

İdari olarak, merkez ilçe (Merkez, Çıldır, Damal, Göle, Hanak ve Posof), 1 belde (Köprülü) ve 227 köy olmak üzere 6 ilçeden oluşmaktadır. ABPRS 2018’e göre Ardahan’ın nüfusu 98.907 olup kentleşme oranı %40’tır. Merkez ilçenin nüfusu 22.169 kişidir. Ardahan’ın en büyük ilçesi Göle’dir (5. ilçe).

Ardahanlılar nasıl olur?

Ardahan halkı sıcakkanlı, samimi ve yardımsever insanlardır. Geleneklerine bağlıdırlar ve ailelerine önem verirler.

Ardahan soyu nereden gelir?

Etimoloji. Artani veya Artaani’den türetilen Ardahan, Gürcistan’da da yayılan bir din olan Zerdüştlük ile bağlantılı olarak Ahameniş döneminde ortaya çıkan bir yer adı olarak kabul edilir. Bu yer adının kökü olan Arta, Eski Farsça’dan gelir ve Zerdüştlükte “Aša” olarak da bilinen tanrının adıdır.

Ardahanlılar Gürcü mü?

Artvin ve Ardahan Gürcüleri bölgenin yerli halkı iken, Türkiye’nin diğer bölgelerinde yaşayan Gürcüler, 19. yüzyılda Osmanlı sınırları içindeki Gürcü topraklarının Ruslar tarafından ele geçirilmesinin ardından bu bölgeden gelen göçler sonucu ortaya çıkmıştır. Bu ikinci grup Müslüman ve Katolik Gürcüleri içerir.

Kürtler aslen nereden gelmedir?

Kürtler, Orta Doğu’nun yerli (otokton) halklarından biridir. Anavatanları Yukarı Mezopotamya ve Zagros Dağları çevresidir. Yaşadıkları bölge uzun süre yerel isimlerle biliniyordu. Sasaniler döneminde Kürtlerin yaşadığı yerlere ilk olarak Kurdabad deniyordu ve Büyük Selçuklular döneminde Batı İran’a Kürdistan deniyordu.

Kars Ardahan Iğdır ne zaman ayrıldı?

27 Mayıs 1992’de Iğdır ve Ardahan, Kars’tan ayrılarak tek il oldu.

Kars Ardahan Batum ne zaman kaybedildi?

Bir süre Batı Kafkasya Yönetim Cumhuriyeti’nin kontrolünde kalan Batum, Kars ve Ardahan daha sonra Gürcistan ve Ermenistan’ın kontrolüne geçti. 16 Mart 1921 tarihli Moskova Antlaşması ve 13 Ekim 1921 tarihli Kars Antlaşması hükümlerine göre Batum Gürcistan’a, Kars ve Ardahan ise Türkiye’ye bırakıldı.

Kars Ardahan nasıl geri alındı?

15 Ağustos 1918’de Sultan VI. Mehmed de bir bildiri yayınlayarak Elviye-i Selâse’nin (Kars, Ardahan ve Batum) anavatana bağlılığını resmen ilan etti. Batum Antlaşması ile Kars, Ardahan ve Batum sancakları geri alındıktan sonra, Trabzon’daki barış heyeti durum hakkında referandum yapmayı kabul etti.

Kars ve Ardahan çevresini kim işgal etti?

Ancak Osmanlı İmparatorluğu’nun I. Dünya Savaşı’nda yenilmesinden sonra, 30 Ekim 1918’de imzalanan Mondros Ateşkes Antlaşması, Türk birliklerinin savaş öncesi sınırlarına (1914) çekilmesini öngörmüştür. Yani Kars, Ardahan ve Batum boşaltılmış ve Kars bölgesi kısmen Ermeniler tarafından işgal edilmiştir.

Kaynak: kilichalibranda.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GlobalDizayn.com.tr