Kelimenin kökeni nedir?
Bir kelimenin en eski, orijinal biçimi “Etymon” (τὸ ἔτυμον) (Türkçe telaffuzunda Etimon) olarak adlandırılır. Türkçede etimoloji terimi yalnızca bir bilime (“etimoloji”) atıfta bulunmaz, aynı zamanda bir kelimenin kökeni hakkında bilgi anlamına gelir ve bu bağlamda “kelime kökü” anlamına da gelir.
Hız hangi dilden gelir?
Hız – Nişanyan Sözlük. Farsça χīz خیز “1. 1. zıplamak, atılmak, 2. fırlatmak! “(emir)” kelimesinden bir alıntıdır. Bu kelime Farsça χāstan, χīz- خاستن, خیز “kalkmak, zıplamak” fiilinden türemiştir.
Hız Türkçe ne demek?
Hız, bir cismin hareket yönü ile birlikte süratinin birleşimidir.
Yavaş Türkçe mi?
“İyi huylu, nazik, uysal, mütevazı” anlamına gelen Eski Türkçe “yaswa” kelimesinden türemiştir. Bu kelime, yazılı bir karşılığı olmayan Eski Türkçe *yava- “alışmak, yavaşlamak” biçiminden türemiştir ve Eski Türkçe +Iş ekiyle bitmiştir.
Türk kelimesinin kökeni Türkçe mi?
Vambery’e göre “Türk” kelimesi Türkçe “türemek” kelimesinden türemiştir ve “yaratılan” veya “yaratık” anlamına gelen “türe” ve “töre” kelimeleriyle de ilişkilidir. “Törük” kelimesinde “ö” sesi zamanla “ü”ye dönüşmüştür. Kelime “Yürük” şeklini almıştır.
Aferin Farsça mı?
aferin – Nişanyan Sözlüğü. Farsça āfirīn آفرین “övgü, kutsama, alkış” kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir. Bu kelime, aynı anlama gelen Orta Farsça āfrīn kelimesinden türemiştir.
Hançer Türkçe mi?
Arapça kökenli bir kelime olan hancer (hıncer, hıncir, çoğulu hanâcir), yaklaşık 30–35 cm uzunluğundadır. Uzun, kavisli, sivri, tek veya çift ağızlı bir uca sahip bir bıçak türüdür ve eğriliğiyle düz ve çift ağızlı hançerlerden ayrılır. Bıçak uzunluğu 45 santimetreden fazla olan kılıçlar kısa kılıç olarak kabul edilir.
Yol Türkçe kökenli mi?
“Yol” kelimesi Eski Türkçe “yolak” (yol, yol) kelimesinden gelir. Muhtemelen “yürümek” anlamına gelen “yori-” kelimesiyle ilişkilidir.
Çabuk kelimesi Türkçe mi?
hızlı – Nişanyan Sözlüğü. Farsça çābuk چابک “hızlı, çabuk” kelimesiyle ilişkilidir. Bu kelime, aynı anlama gelen Orta Farsça çābuk veya çāpuk kelimesinden türemiştir.
Hız ne denir?
Hız: Bir cismin birim zamandaki yer değiştirme miktarına hız denir. Hız, v sembolü ile gösterilir ve vektörel bir niceliktir. Hız; olarak tanımlanır.
Fast Türkçe ne?
Hızlı, güçlü, çevik ve duyuları çok gelişmiştir. Hızlı DVD.
Hız terimi nedir?
Bunlar bir müzik parçasının çalındığı hızı belirten terimlerdir. Hız terimleri, söz konusu müzik parçasının bestecisi tarafından yazılır. Eserin çoğuna uygulanan hız özellikleri, nota satırında belirtilir. Eserin bir pasajında geçici nitelikte olan terimler, notanın altına yazılır.
Öfke Türkçe kökenli mi?
Öfke – Nişanyan Sözlüğü. Eski Türkçe Öpke “1. “Akciğer” kelimesinden türemiştir, 2. Kızgınlık, öfke. Bu kelime Eski Türkçe öp- “öpmek, yutmak, aniden nefes almak” fiilinden türemiştir ve Eski Türkçe +gA ekiyle bitmiştir.
Zayıf Türkçe mi?
zayıf – Nişanyan Sözlüğü. Aynı anlama gelen Arapça ḍˁf kökünden gelen bir ödünç kelimedir: ḍaˁīf ضعيف.
Ağır Türkçe mi?
Eski Türkçe ağır “1. Işığın karşıtı, 2. “Pahalı, değerli” kelimesinden türemiştir.
Kelime kelimesinin kökü nedir?
Etimoloji. Kelimenin kendisi Arapça كلمة (kalima(t)) kelimesinden ödünç alınmıştır, bu da “söylenen şey, kelime” anlamına gelir. Arapça kelime, aynı dilde de görülen faˁila(t) biçimindeki كَلَمَ (kalama) “söyledi” fiilinin bir türevidir.
Etimoloji nedir kısa ve öz?
Etimoloji, “köken bilimi, köken bilgisi” anlamına gelir.
Çöpçatan nereden gelir?
Çöpçatan – Nişanyan Sözlüğü. Eski Türkçe (sadece Oğuzca) çat- “bir araya getirmek, bağlamak (geçişli fiil)” fiilinden türemiştir. Geçişsiz fiil olarak kullanımı Türkiye Türkçesinin geç evresinde ortaya çıkmıştır. Bu ikincil anlamda Eski Türkçe çak-, çal-, çap- ile eşdeğerdir.
Efendi dilimize hangi dil?
“Efendi” kelimesi iyi örneklerden biridir. Bu kelime Yunanca kökenlidir. Anadolu Selçuklu döneminde Bizans Yunancasından Türk Türkçesine geçmiştir.