Tanıklık yapmak istemiyorum ne yapmalıyım?
Bu durumu bir dilekçe ile Adalet Divanı’na göndermek için ne yapacağımı söylemek istemiyorum. Tanıklık ettiğiniz gün, mahkemeye açıklama yapmadan anlatabilirsiniz. Sır tutmak zorunda olup olmadığınızı ifade etmemelisiniz.
Hangi hallerde tanıklıktan çekinebilir?
(1) Aşağıdaki insanlar ifadelerden korkabilirler: a) Şüphelinin veya sanığın nişanlısı. B) Evlilik bağı olmasa bile, şüphelinin şüphelisi. c) Şüphelinin veya kan akrabasının üst veya alt sistemi veya sanıkların kayın akrabaları.
Tanıklıktan çekinme dilekçesi nereye verilir?
Sertifikadan çekilme hakkı olan biri duruşmaya bağlı değilse, onu zorlama kararı verilebilir. Bu nedenle, duruşmaya gitmek ve sertifikadan mahkemeye tereddüt beyanını yönetmek daha uygun olacaktır.
Tanıklıktan çekinme hakkı nasıl kullanılır?
Sertifikadan korkabilecekler, dinlenmeden önce sertifikadan korkmalıdır. Bu insanlar sakin sırada her zaman ifadelerden korkabilirler. Sertifikadan çekilme hakkı hem incelemede hem de zulüm aşamasında kullanılabilir.
Mahkemede tanıklık nasıl iptal edilir?
Sertifikalardan kaçınmak mümkün değildir. Tanığı tanığı bildirdikten sonra vazgeçmek mümkündür, ancak diğer tarafın onay vermesi mümkündür. Mahkemeye tanık olarak iletilen kişi kişisel olarak ifade vermelidir.
Şahitlikten vazgeçerse ne olur?
Sanığın tanıklık görevini onayladığı konusunda bir açıklama yoktur. Bu nedenle, davacının sunulmasının zorunlu yasalara uygun olarak herhangi bir hüküm ve sonucu olmamalıdır.
Tanıklıktan nasıl geri çekilir?
Sertifikanın nedenlerinin nedenini bildiren 49. Madde, hakim veya savcının talebi üzerine iletilir. Hakim, belirtilen nedenin tereddüt etmesi gerekip gerekmediğini değerlendirir ve tanığı şüphelendiği yemine davet eder.
Tanıklıktan çekilen bir kişinin beyanı hükme esas alınır mı?
Tanık her zaman dinlenirken söylemekten korkabilir. 2013/454 ve 12 Kasım 2013 numaralı 2013/1-215 Yüksek Mahkemesi Genel Kurulu kararında; Tanığı geri çekme hakkı olmayan ifadelerin yasadışı kanıt olduğu ve hükmün temeli olarak alınamayacağı bir durumdu.
Sahit olduğum mahkemeye gitmezseniz ne olur?
Ya gitmezsem? Mahkemede tanığa gitmezseniz, polis veya jandarmerie zorlanabilir ve gitmezseniz ortaya çıkan masrafları ödemeniz gerekebilir.
Tanıklığa gitmemenin cezası nedir?
Yasada gösterilen hükümlerin önyargıları olmadan, sertifika hakkında sorulan herkes gelmelidir. Uygun şekilde adlandırılmış olmasına rağmen özür olmadan bilgilendirilemeyen tanık; Gelmeyen masrafları getirmek zorunda kalır ve beş yüze kadar Türk lirasının disiplin para cezası değerlendirilir.
Tanık mahkemeye zorla getirilir mi?
Tarafların davetten önce gönderdikleri tanık (HMK Art. 243). Tanıklık için gerekli olan herkes gelmelidir, ancak yasa yasasında gösterilen hükümlere, uygun şekilde bahsedilmesine rağmen, tanık özür dilemeden verilmiştir (HMK Art. 245).
Tanıklık yapmak zorunlu mu?
Tanık olarak gösterilen kişi kamu savcısına, yargıç veya mahkemeye gelmeli, bildiklerini söylemeli ve haklı olduğuna yemin etmelidir. Olağanüstü durumlarda, yasada sayılan insanlar tanık olmaktan çekinebilir.
Tanık ifade vermezse ne olur?
Mahkeme tarafından bildirim yoluyla çağrılırsanız, özür dilemeden mahkemeye gitmezseniz ve özür dilediğiniz takdirde, mahkeme sizi şiddetli bir şekilde getirmeye karar verir.