Uluborlu adı nereden gelir?
ULUBORLU İSMİNİN OLUŞUMU: Borlu kelimesinin anlamı bağ, bahçe alanıdır. Bu nedenle Uluborlu kelimesi: büyük bağ, meyve bahçesi anlamına gelir. Ayrıca: Bazı Türk Kıpçak kabilelerinin bir kolu olan “Barlı, Borlu, Borçalı” olarak da adlandırılır.
Uluborlu neyi meşhur?
Uluborlu’da üretilen kiraz, kokusu ve tadı nedeniyle Türkiye ve yurtdışında bir marka haline gelmiştir. Kiraz ve Yağlı Güreş Festivalleri, kiraz toplama sezonu olan Haziran ayının son haftası veya Temmuz ayının ilk haftasında iki gün sürmektedir.
Uluborlu hangi ilin?
Uluborlu, Isparta’ya 65 km uzaklıktadır. İlçedeki yerleşim, başlangıçta Toros kollarının bir uzantısı olan Kapı Dağları’nın eteklerinde kurulmuş olup, 1950’den sonra günümüzde bulunduğu Uluborlu Ovası’na taşınmıştır.
Uluborlu’nun nüfusu kaç?
Uluborlu, Osmanlı döneminde ve Cumhuriyet döneminde de ilçe statüsünü korumuştur. 2009 nüfus sayımı sonuçlarına göre ilçenin toplam nüfusu 7.613’tür. Bu nüfusun 6.520’si ilçe merkezinde, 1.
Isparta’nın eski adı nedir?
Isparta, 1846 yılında fermanla kurulan Konya Vilayetinin Hamid Sancağı’nın merkezidir. O zamanki adı Hamidabad’dır.
Uluborlu ne zaman ilçe oldu?
242 bağımsızlık madalyasıyla Uluborlu, Türkiye’nin en çok bağımsızlık madalyasına sahip ilçesidir. 1924’ten önce Uluborlu, Hamit Sancağı ve Konya İli’nin bir ilçesiydi. O tarihten sonra sadece Isparta İli’nin bir ilçesi olmuştur. Belediye 1963’te kurulmuştur.
Isparta Uluborlu Belediye Başkanı kim oldu?
Ahmet Oğuz BakırUluborlu / Belediye Başkanı
Uluborlu Kiraz Festivali 2024 ne zaman?
İlçemizde 45 yıldır geleneksel olarak düzenlenen Kiraz Festivali ve geçmişi M.Ö.’ye kadar uzanan Uluborlu Yağlı Güreşleri bu yıl 29-30 Haziran 2024 tarihlerinde yapılacaktır. Kiraz Festivalimiz 29 Haziran Cumartesi, Yağlı Güreşlerimiz ise 30 Haziran Pazar günü yapılacaktır.
Bursa meşhur neyi?
Bursa, adıyla özdeşleşmiş şeftali, Deveci armudu, Apolyont kirazı, sofralık zeytin ve çelik gibi en kaliteli ürünlerin yetiştirildiği bölgedir. Ayrıca siyah incir Bursa’dan tüm Türkiye’ye ve dünyaya yayılarak evlerimize ve sofralarımıza ulaşmaktadır.
Türkiye’nin en büyük ilçesinin nüfusu kaç?
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2023 yılı nüfus verilerine göre, Gaziantep’in en fazla nüfusa sahip ilçesi yine Şahinbey oldu. 939.497 nüfusa sahip olan Şahinbey ilçesinin nüfusu, bir önceki yıl nüfus verilerine göre 936.351 iken, 3.146 kişi arttı. Şahinbey ilçesi 937.
Ünye merkez nüfusu ne kadar?
2022 yılında yayınlanan verilere göre Ünye’nin nüfusu 132.432 iken 2023 yılında 132.915’e yükseldi. 2022 yılında nüfusun 65.000 996’sını erkekler oluştururken, erkek nüfusu 2023 yılında 66,64’e düştü. 2022 yılında 66.436 olan kadın nüfusu ise 2023 yılında 66.851’e yükseldi.
Bandırma’nın nüfusu ne kadar?
İlçe nüfusu 161’dir.
Gelendost ismi nereden gelir?
Arap seyyah İbn-i Bibi’nin Muhtasar Selçuk isminde “Gelende” Anadolu Selçuklu Sultanı’nın yaz tahtı ve zevk şehri olarak geçmektedir. Fatih Sultan Mehmet zamanında “Gelende” ismi “Gelendost” olmuştur.
Şarkikaraağaç ismi nereden gelir?
III. Kılıçarslan döneminde 1203 yılında Türk yurdu ilan edilen ve o dönemde “Karaağaç” adıyla anılan ilçemiz, Hamitoğulları döneminde “Şarkîkaraağaç” adıyla anılmıştır. Çünkü bugünkü Acıpayam’ın adı “Garbikaraağaç” idi ve Denizli yöresi Kütahya iline bağlıydı.
Isparta kaç yılında il oldu?
Isparta, Lidyalılar, Frigyalılar, Persler, Helenler, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular, Hamidoğulları Beyliği ve Osmanlılar tarafından yönetildi. Isparta, 1204 yılında III. Kılıçarslan döneminde Türkler tarafından ele geçirildi. İl 1923 yılında bağımsız oldu ve 1926 yılında “Isparta” adını aldı.
Isparta mı Isparta mı?
Özel isim olduğu için büyük harflerle yazılması gerekir. Bu kelime sıklıkla Isparta olarak yanlış yazılır. Doğru kullanımı Isparta şeklinde olmalıdır.
Kaynak: backuptechnology.com.tr