İçeriğe geç

Elma Ağacı Fidanı Ne Zaman Dikilir

Elma fidesi hangi aylarda dikilir?

Yeterli olgunluğa erişen fidanlar genellikle kış aylarında dikilir. Elma fidanı dikimi için en çok tercih edilen zamanlar Ocak ve Şubat aylarıdır.

Elma ağacı dikildikten kaç yıl sonra meyve verir?

Geleneksel elma anaçları 7-8 yıl sonra meyve vermeye başlar. 12-15 yıl sonra tam verime ulaşırlar. Cüce elma bu konuda önemli ölçüde daha fazla avantaj sunar. Üretim maliyetlerinde azalma Cüce ağaçların ilaçlanması, budanması, seyreltmesi ve hasadı çok daha kolay ve daha az masraflıdır.

Elma ağacı çok su ister mi?

Sulama: Elma ağaçları çevresel kök sistemine sahip oldukları için diğer birçok meyve türüne göre daha fazla suya ihtiyaç duyarlar ve yüksek nemden hoşlanırlar.

Elma ağacı neyi sever?

Elma ağaçları serin ve ılıman iklimlerde yetişen bir ağaç türüdür. Elma ağaçları bol ışıklı güneşli yerleri sever. Elma ağacı humus bakımından zengin, kumlu, nemli, tınlı ve geçirgen topraklarda yaşar. Elma ağaçları genellikle hafif asidik ve derin topraklarda yetişir.

Fidan dikmek için en uygun ay hangi aydır?

Fidanlar genellikle ilkbahar ve sonbaharda dikilir. İlkbaharda fidan dikimi, ağaç büyümesi için en iyi zamandır.

Elma ağacı hangi gübreyi sever?

Toprağınızın ihtiyaç duyduğu azot, fosfat ve potasyum yüzdesini bilmek ve bu gereksinimleri karşılayan gübre satın almak en iyisidir. Ayrıca, azot açısından zengin gübre kullanmak olgun bir elma ağacı için son derece idealdir. Bu tür ağaçlar için sığır gübresi gibi daha organik gübreler de seçebilirsiniz.

Elma ağaçları kaç günde bir sulanmalı?

Olgun elma ağaçları kökleri kuruduktan sonra her yedi ila on günde bir yaklaşık bir inç yağışa ihtiyaç duyar. Olgun elma ağaçları haftada 1 inç yağışla gelişirken, genç elma ağaçlarının sağlıklı bir kök sistemi geliştirmesi için haftada 2 inç yağışa ihtiyacı vardır.

Bir elma ağacının ömrü ne kadardır?

Ortalama sağlıklı ve bakımı yapılmış bir elma ağacı 50 ila 80 yıl arasında yaşayabilir. Ancak bu kuralın istisnaları da vardır. Bazı elma ağaçlarının bir asırdan fazla yaşadığı bildirilmiştir. Bir elma ağacı 50 yaşından sonra yeterli meyve üretemez.

Fidan diktikten sonra ne yapılır?

Dikim derinliğine dikkat edilmeli; fidelerin aşı yeri yerden 2-3 cm yukarıda kalmalıdır. Dikimden sonra üzerini toprakla kapatıp hafifçe bastırıp hemen sulamak gerekir.

Elma ağacının verimini artırmak için ne yapmalı?

Elma ağaçlarının verimini ve kalitesini artırmak için çiçeklenme ve meyve oluşumu sırasında yeterli bor beslenmesini sağlamak önemlidir. Mikro besinler arasında bor gübrelemesi özellikle önemlidir, çünkü bitkilerdeki yeterli ve gerekli bor miktarı ile zararlı toksik miktar arasındaki fark çok küçüktür.

Yeni dikilen fidanlar kaç günde bir sulanır?

Yeni dikilen ağaçlar genellikle ilk hafta boyunca günlük olarak ve sonrasında haftada bir veya iki kez sulanmalıdır. Aşırı sulamadan kaçınmak ve toprağın nemli ama ıslak olmamasını sağlamak önemlidir. Ağaç bakımı, toprağı düzenlemek ve ağaç türüne uygun gübreler kullanmakla başlar.

Elma ağacı kaç metre arayla dikilir?

Tohum anaç kullanıldığında, dikim mesafesi toprak mukavemetine bağlı olarak 5×3 m, 6×3 m veya en fazla 5×4 m olabilir. Verimli toprak, güçlü anaç, meyvelerin dikkatli bir şekilde seyreltilmesi, daha fazla gübre ve su ve güçlü budama gerektirir. Meyveler Mart ayına kadar soğuk hava deposunda saklanabilir. Elma yetiştirilen tüm bölgeler için önerilir.

Elma ağacı nereye dikilir?

Yüksek verim elde etmek için güneşli bir yer seçtiğinizden emin olun. Elmalar ıslak ama yüksek yeraltı suyu seviyesine sahip yerlere ekilmemelidir. Yeraltı suyu seviyesi yüksekse, drenaj ve/veya set dikimi kullanılmalıdır. Kötü drenajlı toprak ağaç kök çürümesine yol açabilir.

Elma fidanı neden kurur?

Sulama sisteminin bozulması, toprak yapısının bozulması, toprak ve ağaç zararlıları, hastalıklar ve olumsuz iklim koşulları ağaç kurumasının nedenleridir. Bu nedenlere karşı gerekli önlemleri alabilirsek ağaçlarımızı sağlıklı bir şekilde yetiştirebilir ve bundan faydalanabiliriz.

Elma çekirdeğinden elma ağacı olur mu?

Elma çekirdeklerini elde etmek için elmaları ikiye kesmemiz gerekir. En az üç elma çekirdeğine sahip olmamız gerekir çünkü ortalama olarak dört çekirdekten yalnızca biri çimlenir ve sonunda genç bir ağaca dönüşmeye başlar.

Fidan dikimi hangi aylarda olur?

İlkbaharda, Mart sonu ve Nisan başında gerçekleşir. Bu şekilde kök ve taç arasında bir denge yaratılır, bu da fidelerin tutunmasını ve ardından sürgünlerin kuvvetlice büyümesini sağlar. 3-Dikim: Dikim tahtası 1-1.

Elma fidesi kaç günde bir sulanır?

Kuru baharların olduğu yerlerde yaz sulama erken başlatılırsa meyve tutumu artar ve meyve kalitesi yükselir. Kurak bölgelerdeki elma bahçeleri; Lokasyona bağlı olarak 10 günde bir sulama yapılması gerekir. Nemli bölgelere doğru ilerledikçe sulama aralığı 15-20 güne hatta 1 aya kadar çıkabilir.

Elma fidanı kaç metre arayla dikilir?

Tohum anaçları kullanıldığında toprağın dayanıklılığına bağlı olarak dikim mesafesi 5×3 m, 6×3 m veya maksimum 5×4 m olabilir. Verimli toprak, güçlü anaç, meyvenin dikkatli bir şekilde seyreltilmesi, daha fazla gübre ve su ve güçlü budama gerektirir. Soğuk hava deposunda meyve Mart ayına kadar saklanabilir. Elma yetiştirilen tüm bölgeler için önerilir.

Açık kök meyve fidan ne zaman dikilir?

Çıplak köklü fidanların dikim zamanı, yukarıda da belirtildiği gibi, fidanların uykuda olduğu, yapraksız olduğu ve az suya ihtiyaç duyduğu Kasım-Mart ayları arası olmalıdır.

Kaynak: kolaydna.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GlobalDizayn.com.tr